Akkerbouw

Nieuws 253 x bekeken

Ieren telen minder aardappelen

Dublin – Het Ierse aardappelareaal was halverwege dit jaar met 10.400 hectare bijna 15 procent kleiner dan een jaar eerder.

In de twee voorgaande seizoenen lag de oppervlakte voor de aardappelteelt steeds op 12.200 hectare. Dat blijkt uit de jaarlijkse landbouwtelling van statistiekdienst CSO.

Aan de andere kant hebben de Ieren het afgelopen seizoen behoorlijk meer granen geteeld. Het totale graanareaal ging met ruim 8 procent omhoog naar 296.800 hectare. Verreweg het grootste deel daarvan, 180.500 hectare, is voor gerst. Daarvan was het areaal ook weer een goede 3 procent groter.

De Ierse gerst wordt grotendeels afgezet aan de distilleerderijen en brouwerijen. De grootste toename zit echter bij tarwe. Dat nam met 93.800 hectare ruim 20 procent meer areaal in dan in 2010. Het areaal haver ging met bijna 8 procent omhoog naar 21.300 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.