Akkerbouw

Nieuws 1630 x bekeken

'Glyfosaat schadelijk voor DNA mensen'

Buenos Aires – Mensen die in de buurt wonen van percelen met transgene soja lopen kans op genetische schade. Onderzoekers van de Argentijnse Universiteit van Río Cuarto, in de centrale provincie Córdoba, stellen dat op basis van dierproeven.

Dat meldt het internationale persbureau IPS. De transgene soja is genetisch zo veranderd dat het bestand is tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Volgens de onderzoekers veroorzaakt glyfosaat genetische schade bij ratten en amfibieën. Twee jaar geleden had onderzoek van de Universiteit van Buenos Aires ook al schade bij amfibieën vastgesteld.

Volgens biologe Delia Aiassa van de groep genetica en milieumutagenese van de Universiteit van Río Cuarto, kan blootstelling aan glyfosaat leiden tot gezondheidsproblemen. Ze wijst ook op een hoger risico op spontane abortussen en op vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Aiassa heeft de resultaten van haar experimenten met ratten en amfibieën gepubliceerd. Als de dieren aan glyfosaat worden blootgesteld is er een toename van genetische schade in het bloed, het beenmerg en de lever. ”Als de dosissen werden opgevoerd, stierven de dieren”, zegt Aiassa.

Het onderzoeksteam van Aiassa heeft ook een enquête gehouden over de manier waarop glyfosaat wordt toegediend en over de gezondheid van mensen. In Rincón de los Sauces in de provincie Córdoba wonen 34 gezinnen te midden van de sojapercelen.

Eenderde van de ondervraagden zegt dat er in de omgeving van hun huis werd gespoten met glyfosaat. Ongeveer evenveel mensen verklaarden aan vergiftigingssymptomen te hebben geleden. De helft zei dat die nooit informatie heeft gekregen over de gevolgen van slecht gebruik van landbouwchemicaliën. In andere gemeenten zoals Las Vertientes, Marcos Juárez en Saria kreeg het team dezelfde resultaten. De onderzoekers stelden er ook vast dat er een gebrek aan medische registratie was.

Volgens IPS eiste een groep Argentijnse organisaties in 2006 een spuitverbod, op basis van medische rapporten in provincies waar de sojateelt sterk was gegroeid. Het leidde tot de oprichting van een regeringscommissie die eventuele schade zou onderzoeken. Maar die commissie leverde geen resultaten op en glyfosaatproducent Monsanto stelt dat het product niet giftig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.