Akkerbouw

Nieuws 295 x bekeken

Franse graanteler daagt Monsanto

Lyon – De Franse graanteler Paul François daagt biotechnologiebedrijf Monsanto voor de rechter in de Franse stad Lyon. Dit is de eerste keer dat een klacht van een individu tegen de industriële reus voorkomt in de rechtbank.

François wil een schadevergoeding van Monsanto omdat hij in 2004 lichamelijke schade heeft ondervonden na het gebruik van de onkruidverdelger Lasso, een product van Monsanto.

De Franse graanteler François, woonachtig in het zuidwesten van Charente, opende in 2004 een tank met het onkruidwerende middel Lasso en viel flauw door de dampen die vrijkwamen. Hij werd afgevoerd na het ziekenhuis en kon een jaar niet werken. Nog steeds heeft hij last van vergeetachtigheid en duizeligheid.

De graanteler heeft Monsanto nu voor de rechter gesleept omdat het bedrijf de ingrediënten van het product Lasso niet duidelijk op de verpakking had aangegeven. Lasso bevat de chemicaliën chlrorobenzéne en alachloor. Volgens François stonden de gezondheidsrisico’s van deze chemicaliën niet op de verpakking. Testen uit mei 2005 lieten zien dat François nog steeds sporen van het middel in zijn bloed had. In 2008 werd door een lokale rechtbank bevestigd dat François een beroepsziekte heeft.

Deze zaak is opmerkelijk omdat het de eerste keer is dat een individu een groot bedrijf als Monsanto voor de rechter daagt. Het product Lasso is sinds 2007 verboden in Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.