Akkerbouw

Nieuws 230 x bekeken

Faunafonds moet teler meer vraatschade vergoeden

Den Haag – Het Faunafonds moet een biologische teler van zomergerst een ruime schadevergoeding toekennen na vraat door edel- en damherten. Dat heeft de Raad van State in hoger beroep bepaald.

Het geschil draait om enkele duizenden euro’s. Aanvankelijk keerde het Faunafonds in 2006 een bedrag van 1.195 euro uit, maar de rechtbank van Zutphen stelde eerder dit jaar de schadevergoeding vast op ruim 6.800 euro.

Die uitspraak was gebaseerd op een advies van deskundigen, nadat een rapport van het Faunafonds en van de teler tegengestelde conclusies bevatten. Het Faunafonds hield bij de schadevaststelling ten onrechte te zeer rekening met droogteschade, stelt de Raad van State.

Ook het hoger beroep van de teler werd verworpen door de Raad van State. De rechtbank zou bij de schadebepaling geen rekening gehouden hebben met de marktomstandigheden. Door de krapte in zomergerst dat jaar zou met een hogere opbrengst rekening moeten worden gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.