Akkerbouw

Nieuws 269 x bekeken

EU oogst minder koolzaad

Hamburg – De EU heeft dit jaar 19,1 miljoen ton koolzaad geoogst, meldt analysebureau Oil World.

Dat is 7 procent minder dan vorig jaar. Oil World verwacht dat de EU meer koolzaad gaat importeren. In Oekraïne is niet veel koolzaad van goede kwaliteit meer beschikbaar. Daarom wordt Australië de belangrijkste leverancier. Oil World schat dat de import dit seizoen oploopt naar bijna 3,3 miljoen ton. Dat is 500.000 ton meer dan in seizoen 2010/2011.

De oliemolens kunnen daardoor minder koolzaad verwerken tot plantaardige olie. Maar volgens Oil World is er meer zonnebloemzaad beschikbaar voor de oliepersen.

Ook de Europese graanhandelsorganisatie Coceral verwacht een lagere koolzaadproductie in de EU. Net als Oil World houdt Coceral het op een oogst van 19,1 miljoen ton. Vorig jaar is 20,3 miljoen ton geoogst. De EU oogst meer zonnebloemzaad. Die komt dit seizoen op 8,2 miljoen ton. Vorig jaar is 6,8 miljoen ton geoogst, meldt Coceral.

De sojabonenoogst in de EU is dit seizoen 981.000 ton. Vorig seizoen is 893.000 ton geoogst. Sojabonen worden vooral in Italië verbouwd, met een productie van 700.000 ton. De andere producenten zijn in volgorde van grootte Frankrijk, Oostenrijk, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, en Spanje.

Of registreer je om te kunnen reageren.