Akkerbouw

Nieuws 270 x bekeken

Copa-Cogeca bezorgd over marge graantelers

Brussel – De kostprijs stijgt voortdurend voor graantelers in Europa. Dat zet druk op de marges, stelt Copa-Cogeca. De Europese boerenorganisatie vindt dat meer transparantie nodig is in de markt voor kunstmest.

Voorzitter Ian Backhouse van de werkgroep Granen van Copa-Cogeca stelt dat de EU dit seizoen 283,1 miljoen graan produceerde. ”Dat is gelijk aan het vijfjaarlijks gemiddelde. De beschikbaarheid van graan blijft krap.”

Toch maakt Backhouse zich zorgen over de marges voor de telers. ”De telers worden steeds meer uitgeknepen door de stijgende kostprijs. De prijs van kunstmest bereikt bijna het record van 2009.”
Backhouse vindt dat de markt voor kunstmest transparanter moet. ”Er is meer concurrentie nodig op deze monopolistische wereldmarkt.”

Copa-Cogeca verwacht volgend seizoen 2012/2013 een lichte groei van het graanareaal in de EU naar 55,754 miljoen hectare. Dat is 0,2 procent meer dan dit seizoen.

Copa-Cogeca maakt ook alvast een schatting van de productie en houdt het op een iets lagere gemiddelde hectareopbrengst. Daardoor daalt de totale Europese graanproductie van 283,1 miljoen ton dit seizoen naar 283,0 miljoen ton in 2012/2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.