Akkerbouw

Nieuws 827 x bekeken

'Concentraat en spuiloog evenaren kunstmest'

Westmaas – Mineralenconcentraat en spuiloog werken minstens even goed als kunstmest in de teelt van aardappelen. Telers moeten dan wel een precisiebemester gebruiken.

Dat blijkt uit onderzoek op het PPO-proefbedrijf in Westmaas. De resultaten worden vandaag gepresenteerd. Uit eerder onderzoek bleek al dat ook bij bieten en gras mineralenconcentraat en spui­loog (de reststof uit luchtwassers in veestallen) kunstmest kunnen vervangen.

”Daarom zou mineralenconcentraat als kunstmest moeten worden aangemerkt in de regelgeving en niet als organische mest”, stelt bemestingsdeskundige Herre Bartlema van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Rijenbemesting (NCOR). ”Spuiloog wordt al beoordeeld als kunstmest. Het is nu ook voor mineralenconcentraat afdoende bewezen dat het hetzelfde effect heeft als kunstmest.”

In het onderzoek zijn mineralenconcentraat en spuiloog toegediend met een precisiebemester. Bartlema: ”Er is minder vervluchtiging en uitspoeling van stikstof als je de meststof bij de wortels neerlegt en geen rijpaden bemest. Normaal worden aardappelen breedwerpig bemest met KAS of bespoten met urean.”

Het is rendabel, zegt Bartlema. ”De bemester kost 5.500 euro. Maar stikstof uit mineralenconcentraat of spuiloog is 30 procent goedkoper.”

Bovendien is er een milieutechnisch voordeel. Bartlema: ”Kunstmest bepaalt de helft van de CO2-voetafdruk van aardappelen. Gebruik van reststoffen verlaagt de milieudruk aanzienlijk. Dat verlangen afnemers steeds meer van hun leveranciers.”

Het NCOR wil nog onderzoek doen naar het fosfaathoudende struviet, dat vrijkomt bij de zuivering van afvalwater. Ook wordt het onderzoek uitgebreid naar granen. Bartlema: ”We ontwikkelen via het Programma Precisie Landbouw een bemestingsrobot. Dan kun je in het voorjaar drijfmest in combinatie met een kunstmestvervanger plaatsspecifiek toedienen. De machine tankt na elke omgang zelfstandig bij, zodat een lichte machine volstaat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.