Akkerbouw

Nieuws 310 x bekeken

Canada oogst record aan koolzaad

Winnipeg – Canada produceert dit jaar een record hoeveelheid van 14,2 miljoen ton koolzaad. Dat is 10,9 procent meer dan vorig jaar is geoogst.

De akkerbouwers hebben 9 procent meer tarwe geoogst dan vorig jaar, maar de 25,3 miljoen ton tarwe is geen record. Dat meldt Statcan in de laatste oogstprognose van dit jaar. Het Canadese bureau voor de statistiek baseert de prognose op gegevens van 28.600 akkerbouwers. De akkerbouwers melden dat hun gewassen zich in door het mooie zomerweer goed hebben hersteld van het drijfnatte voorjaar.

De Canadese akkerbouwers hebben dit jaar een recordareaal van 7,3 miljoen hectare koolzaad geteeld. Per hectare is 1,5 procent meer koolzaad geoogst dan vorig jaar.

Bij tarwe valt op dat dit jaar 37,9 procent meer harde tarwe is geoogst. Maar in 2010 was de productie met 44 procent gezakt ten opzichte van het jaar daarvoor.

De akkerbouwers hebben minder soja per hectare geoogst, waardoor de totale productie uitkwam op 4,2 miljoen ton. Dat is 2,3 procent minder dan de recordproductie van 2010 die uitkwam op 4,3 miljoen ton.

De maisoogst in Canada bleef dit jaar steken op 10,7 miljoen ton. Dat is 8,8 procent minder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.