Akkerbouw

Nieuws 272 x bekeken

Brussel verhoogt graanprognose EU opnieuw

Brussel – De Europese Commissie verhoogt voor de derde achtereenvolgende maand de graanoogstprognose in de EU.

De Commissie gaat nu uit van een graanoogst van 285,4 miljoen ton. Dat is 1,7 miljoen ton meer dan in de novemberprognose. Toen werd de oogst ingeschat op 283,7 miljoen ton. In oktober verwachtte de Commissie een oogst van 282,9 miljoen ton en in september van 277,4 miljoen ton.

Dankzij de groeizame zomer is de oogstprognose in drie maanden met 8 miljoen ton verhoogd.
Door de grotere oogst is er meer graan beschikbaar in de EU. Toch krimpt de eindvoorraad. De Commissie gaat aan het eind van dit seizoen, op 30 juni 2012, uit van een voorraad die 6,77 weken verbruik kan overbruggen. In de novemberprognose was dat nog 6,91 weken. De krimp van de voorraad komt door de daling van de eurokoers ten opzichte van de dollar. Daardoor exporteert de EU meer graan en wordt minder geïmporteerd.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw zegt dat de eindvoorraad krap is. ”Eind juni 2008 was de voorraad groot genoeg voor 15 weken consumptie.”

Vanaf 1 januari tot en met 30 juni schrapt de Commissie de invoerheffingen op tarwe en gerst binnen de TRQ-quota Dan kan 1,19 miljoen ton tarwe en ruim 306.000 ton gerst zonder heffing in de EU worden geïmporteerd. Normaal bedraagt de importheffing binnen de TRQ-quota 12 euro per ton voor tarwe en 16 euro voor gerst.

Hierdoor neemt in de eerste week van januari de beschikbaarheid van graan toe, stelt de woordvoerder. ”Graanimporteurs hebben veel belangstelling voor deze regeling.”

Of registreer je om te kunnen reageren.