Akkerbouw

Nieuws 271 x bekeken 1 reactie

Brussel accepteert import 100.000 ton suiker

Brussel – De Europese Commissie accepteert de invoer van 100.000 ton suiker tegen een verlaagd invoertarief. Het is de eerste importtender van dit seizoen, die deel uitmaakt van een serie maatregelen van de Commissie om een suikertekort in de EU te voorkomen.

Er was voor 402.155 ton suiker ingeschreven op de tender. Er is 100.000 ton geaccepteerd tegen een invoerheffing van € 252,50 per ton. Normaal is de heffing 339 euro.

Er is veel belangstelling voor de import van suiker tegen een verlaagde importheffing, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Maar deze tender is alleen geaccepteerd voor suiker dat is bestemd voor voltijds suikerraffinaderijen.”

De lidstaten waren in het Beheerscomité Suiker verdeeld over het voorstel, zegt de woordvoerder. ”De lidstaten die veel bietsuiker hebben geproduceerd vinden dat de EU eerst de eigen suiker moet gebruiken. Andere lidstaten vinden dat de importheffingen moeten worden afgeschaft zodat gemakkelijker suiker kan worden geïmporteerd uit derde landen.”

Naast dat de Commissie invoertenders uitschrijft tegen een verlaagd invoertarief, mogen de suikerproducenten 400.000 ton surplussuiker verkopen als voedingssuiker. Dan moeten ze wel een heffing betalen van 85 euro per ton. Normaal staat daar een boete op van 500 euro per ton. Daarnaast verruimt Brussel het exportquotum naar van 650.000 ton naar 1,35 miljoen ton suiker.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De poten onder het suiker quotum worden ook al weggezaagd. De akkerbouwers worden ook om zeep geholpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.