Akkerbouw

Nieuws 212 x bekeken

Argentinië exporteert meer mais

Buenos Aires – Argentinië gaat 2 miljoen ton mais extra exporteren. Daarmee komt de maisexport in seizoen 2010/2011 uit op 16,6 miljoen ton.

Dat meldt de Argentijnse onderminister voor landbouw Oscar Solis aan persbureau Bloomberg. Argentinië is na de Verenigde Staten de grootste maisexporteur ter wereld. Volgens Solis kan het exportquotum in januari met nog eens 1,5 miljoen ton worden verruimd.

Argentijnse boeren hebben lang aangedrongen op verruiming van de exportquota voor mais. Ze vrezen lagere prijzen omdat de voorraden groeien. Bovendien is de wereldmarktprijs voor mais nu relatief hoog.

In seizoen 2010/2011 hebben de telers volgens het Argentijnse ministerie van landbouw 21 miljoen ton mais geoogst. Dit seizoen verwacht het ministerie een recordoogst van 30 miljoen ton mais. De overheid hanteert exportquota voor onder andere tarwe en mais om te zorgen dat er voldoende aanbod blijft in het binnenland. Gezien de grote tarweoogst wil de overheid ook meer exportvergunningen voor tarwe afgeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.