Akkerbouw

Nieuws 227 x bekeken 2 reacties

'We raken de uien niet allemaal kwijt dit seizoen'

Den Haag – De uien raken niet op dit seizoen. Dat zegt Gijbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel van Frugi Venta, op basis van een rekensom met de hoeveelheid te exporteren uien (1,2 miljoen ton) en de gemiddelde export tot nu toe (14.000 ton per week).

”Dat is wekelijks 8.000 ton te weinig”, legt Gunter uit. ”Als we vanaf nu elke week 25.000 uitvoeren, is de voorraad weg. Dat gaat gewoon iet lukken.”

Volgens hem groeit het areaal te snel voor de exportgroei die Nederlandse exporteurs realiseren. ”We boren nieuwe bestemmingen aan en daar slagen we ook in. Zo zijn we nu ook in Azië bezig. De productie groeit echter te snel om het bij te benen. We balanceren eigenlijk al een paar jaar op het randje en zijn nu in de afgrond gevallen.”

De uien uitrijden of naar de vergister brengen, lijkt Gunter geen optie. ”Het is wel voedsel waar je je best op hebt gedaan. Uitrijden is zonde.”

Gunter ziet 2011-2012 als correctiejaar. ”Om ons te realiseren dat groei niet onbeperkt is. Na een jaar als dit komt een deel van de gelegenheidstelers op de uien terug. Dat is heroriëntatie.”

Hij blijft kansen zien. ”Door de jaren heen is de uienmarkt zeer lucratief geweest. Het heeft nu tijd nodig om dat weer te worden. Het is een sterke sector en over een jaar of vijf lukt het waarschijnlijk best om die 1,2 miljoen ton te exporteren.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  G Krol

  Het is door alle tijden al zo gegaan,er wordt veel te veel
  Achter de markt aan geteeld en dit blijft ook in de toekomst
  weer gebeuren.

 • no-profile-image

  Rozekalveren boer

  Volgens mij past het prima in rantsoen
  Voor m'n roze kalveren , zeker in de winter
  Tot leeftijd van 25 weken als prijs er naar is

Of registreer je om te kunnen reageren.