Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

'Vraag naar frites stijgt wereldwijd met 5 procent'

Washington – De wereldwijde vraag naar bevroren aardappelproducten, vooral frites, stijgt volgens het Amerikaanse landbouwministerie USDA met 5 procent tussen juli 2011 en juni 2012. Dat is het gevolg van sterke economische groei van belangrijke importeurs en een uitbreiding van het aantal fastfood restaurants.

De export van de Verenigde Staten stijgt naar verwachting met 5 procent door een grotere vraag vanuit Mexico en de Filippijnen. De afgelopen tien jaar is de uitvoer naar deze landen met bijna 50 procent gegroeid.

De VS is de grootste importeur ter wereld, met Canada als hoofdleverancier. Brazilië groeide de afgelopen tien jaar flink als importeur van bevroren aardappelproducten. Ook dat is het gevolg van economische groei en de daaruit voortvloeiende toename van fastfoodrestaurants. Argentinië was hoofdleverancier, maar de Europese Unie wint hier terrein door de aanvoer snel op te schalen. Een gunstige wisselkoers maakt deze logistieke actie af.

Westerse fastfoodketens drijven ook in China de fritesconsumptie nog altijd op. Vorig seizoen nam de import van bevroren aardappelproducten met 70 procent toe. Dat was het gevolg van korte voorraden. Naar verwachting wordt de import van China weer normaal als de binnenlandse productie toeneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.