Akkerbouw

Nieuws 277 x bekeken

Tarweprijs stijgt in Parijs, maisprijs daalt

Den Haag – Ondanks de financiële crisis is de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs fors gestegen.

De maisprijs blijft door een koppeling met de oliemarkt wel achter bij de niveaus van vorige week. Analisten van zakenbank Goldman Sachs verwachten dat de trend doorzet.

De notering voor het novembercontract maaltarwe is vrijdag gestegen tot bijna 196 euro per ton. Een week eerder kwam de notering tot 187 euro per ton. De stijging kan worden verklaard door een sterke vraag naar tarwe vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De maisnotering voor eveneens het novembercontract is op weekbasis 4 euro gedaald tot 187 euro. Daarmee is het verschil in notering tussen tarwe en mais weer vergroot. De markt anticipeert mogelijk op een toestroom van mais uit Oekraïne. Zowel handelaren in de Europese Unie als in Japan hebben volgens bronnen in de markt een grote hoeveelheid Oekraïense mais hebben aangekocht.

De financiële crisis leidt tot een schommelende oliemarkt. De prijs voor olie is via de ethanolmarkt gekoppeld aan de maismarkt. Door de financiële crisis kan de olieprijs volgens Goldman Sachs goed dalen, met als gevolg ook een dalende maisprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.