Akkerbouw

Nieuws 767 x bekeken

Tarwe- en maisprijzen zakken

Parijs – De tarwe- en maisprijzen zijn gezakt op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. In Parijs eindigde de tarwenotering voor het januaricontract donderdagavond op € 178,75 per ton. Dat is € 3,25 lager dan vorige week vrijdag. Mais zakte deze week in Parijs met 4 euro naar 177 euro per ton. Vrijdag stegen de mais- en tarweprijzen weer iets.

In Chicago verloor de tarweprijs deze week 3,2 procent. De maisprijs daalde 3,5 procent. Ook op de fysieke graanmarkten stonden de prijzen flink onder druk, schrijft het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen.

De belangrijkste oorzaak is de economische onzekerheid in de wereld. Een recessie drukt het verbruik van graan. De oplaaiende protesten in Egypte, de grootste tarwe-importeur ter wereld, doen ook geen goed aan de stemming op de tarwemarkt. En Rusland en Oekraïne blijven tarwe dumpen op de wereldmarkt.

Wat ook een rol speelt is de publicatie van graanprognoses. Daarin wordt de beschikbaarheid van graan voortdurend omhoog geschroefd. Op het zuidelijk halfrond is de oogst in volle gang. In Australië en Argentinië komt meer graan van de akkers dan was voorzien.

De graanprijzen dalen door al die berichten al sinds juli. De graankopers hebben daardoor altijd gelijk gekregen. Door te wachten met aankopen verdienen ze geld. Dat drukt de stemming in de markt nog eens extra.

Toch blijft de graanmarkt krap. De International Grains Council constateert dat het graanverbruik dit seizoen nog altijd 10 miljoen ton hoger uitvalt dan de productie. Brussel verwacht dat de EU dit seizoen eindigt met de kleinste graanvoorraad ooit. Maar het is niet genoeg om de prijsvorming een andere kant op te duwen.

Het wachten is op de prognoses in het voorjaar. Dan wordt duidelijk hoe het graan op het noordelijk halfrond de winter is uitgekomen. Dan wordt ook duidelijk hoeveel zomergraan is gezaaid. Mogelijk dat dat nog een positieve impuls geeft aan de graanprijzen dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.