Akkerbouw

Nieuws 313 x bekeken

Suikeroogst wereldwijd stijgt door groter areaal

Rome – De suikeroogst wereldwijd stijgt in het seizoen 2011/2012 met 4,1 procent tot 173,1 miljoen ton. De stijging komt op het conto van een groeiend areaal. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO in de Food Outlook.

Meer boeren kiezen in navolging op relatief hoge suikerprijzen op de wereldmarkt voor de teelt van suikerbieten en suikerriet.

In ontwikkelde landen neemt het areaal toe met circa 12 procent. In Europa groeit de productie van 22,8 tot 26,6 miljoen ton. De oogst in Oceanië groeit met 0,3 miljoen ton tot 4,4 miljoen ton. In Noord-Amerika blijft de productie volgens de FAO-raming gelijk op 7,6 miljoen ton.

Zuid-Amerika ziet de productie dalen van 47,2 tot 44,2 miljoen ton. De daling is het gevolg van lagere opbrengsten in Brazilië, de grootste exporteur van suiker ter wereld. In Azië neemt de productie ondanks de overstromingen in Thailand 7 procent toe tot 66,5 miljoen ton.

De productie groeit in het seizoen 2011/2012 ook doordat hoge prijzen maken dat boeren bereid zijn meer uit te geven aan productieverhogende middelen zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens het FAO-scenario zal de wereld 6,5 miljoen ton meer suiker produceren dan het consumeert. Door een hogere eindvoorraad zal de beweeglijkheid van prijzen mogelijk afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.