Akkerbouw

Nieuws 343 x bekeken

Spruitentelers missen koolvliegbestrijder zeer

Puttershoek – Spruitkooltelers hebben dit seizoen veel last van ’gigantische aanvallen’ van de koolvlieg op hun percelen. ”Het is een sectorbreed probleem.”

Sinds augustus 2009 mogen telers geen gebruik meer maken van het middel dimetholaat. Alternatieve middelen zijn er nauwelijks en blijken niet krachtig genoeg om het probleem te lijf te gaan, zo schetst spruitenteler Leo Kleijwegt de situatie.

Het spruitenseizoen verloopt tot nu toe zeer teleurstellend. ”De kostprijs per hectare, die nodig is, wordt niet gehaald. We hebben een redelijke start gehad in september, maar werken al sinds begin oktober onder kostprijs.”

Vanuit de markt is de vraag beperkt. Volgens Kleijwegt wordt dit mede veroorzaakt door kwaliteitsproblemen waar de spruitentelers mee te maken hebben. ”We hebben te maken met gigantische aanvallen van de koolvlieg. Dat zie je terug in de kwaliteit van de spruiten tijdens het sorteren.”

Volgens Kleijwegt is dit één van de redenen dat de vraag in de markt beperkt is. In België is geen beperking op gebruik van het middel, waardoor de Zuiderburen minder last hebben van het beestje.

Of registreer je om te kunnen reageren.