Akkerbouw

Nieuws 499 x bekeken

SPNA onderzoekt effecten biomassakachel

Nieuw Beerta - Medewerkers van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) onderzoeken deze winter op proefboerderij Ebelsheerd de mogelijkheden van verschillende grondstoffen als brandstof voor de biomassakachel.

Het onderzoek richt zich onder meer op het rendement van de brandstof en de uitstoot van fijnstof en NOx (stikstofoxide). In de biomassakachel op proefboerderij Ebelsheerd worden steeds kleine hoeveelheden biomassa verstookt. Het materiaal komt van bijvoorbeeld houtpallets, afgekeurd graan, stro, kaf en bermmaaisel. De onderzoekers vinden het belangrijk hoe de grondstoffen verbranden, hoe de ervaring is met de verwerking van de betreffende grondstoffen en wat er met het restproduct kan worden gedaan.

Na de winter zijn de eerste resultaten bekend. Het onderzoek wordt gefinancierd door de provincie Groningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.