Akkerbouw

Nieuws 243 x bekeken

Rusland stopt import Duitse varkens na dioxinevondst

Moskou – Rusland stopt in verband met de dioxinevondst in bietenpulp met ingang van 15 november de import van varkens uit Duitsland.

Sinds 1 november werd er al strenger gecontroleerd op bevroren varkensvleesproducten uit Duitsland na vondst van dioxine in bietenpulp van suikerconcern Pfeifer & Langen in Keulen. De veterinaire Russische autoriteit zegt bezorgd te zijn over het gebrek aan coördinatie tussen de Duitse en Russische instanties. ”De garantie dat Duitse varkens niet dioxinebelast zijn is daarmee niet gegeven.” Daarnaast twijfelen de Russen eraan of de dieren niet met antibiotica geproduceerd zijn.

Rusland importeert jaarlijks 350,000 levende varkens uit Duitsland. Het Duitse landbouwministerie laat via een woordvoerder weten dat het de Russische maatregel niet helemaal kan volgen. De hoop is dat ”eventuele misverstanden” in overleg kunnen worden opgelost.

De melding over de in de roulatie gebrachte vervuilde bietenpulp kwam begin deze week. Uit onderzoek is gebleken dat de bietenpulp van 5 tot en met 7 oktober licht vervuild is geraakt. Daarna waren de dioxinewaarden weer binnen de gestelde normen. De pulp is bij veehouders in grote delen van Duitsland beland, waaronder Nedersaksen en Saksen-Anhalt.

Het landbouwministerie van Meckelenburg-Voor-Pommeren stelde woensdag vast dat in deze deelstaat de pulp op vier bedrijven terecht is gekomen. Van de in totaal 88 ton kon 35 ton nog worden terugggehaald. Naast de blokkade van Duitse varkens heeft Rusland vorige week ook een lading Deense varkens geweigerd omdat de veterinaire certificaten niet aan de eisen van Rusland voldeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.