Akkerbouw

Nieuws 524 x bekeken

Premie op brouwgerst hoog door tekort in EU

Creil – De premie voor brouwwaardige gerst is hoog dit jaar. In de EU varieert die momenteel van 44 tot 64 euro. De premie is zelden zo hoog. In andere jaren ligt die tussen de 10 tot 40 euro.

In Creil in Frankrijk wordt 244 euro per ton brouwgerst betaald. Voergerst in het Franse Rouen noteert 54 euro lager op 190 euro. In Duitsland bedraagt het verschil tussen brouw- en voergerst ruim 63 euro. In Finland is het wat lager, namelijk 44 euro.

De oorzaak van het grote prijsverschil tussen voer- en brouwgerst is het tekort aan gerst in de EU. Vorig jaar oogstten de Europese akkerbouwers 53,2 miljoen ton gerst. Dit jaar is dat volgens de Europese Commissie blijven steken op 52 miljoen ton. Daardoor is gerst op de fysieke markt net zo duur als tarwe, een situatie die niet veel voorkomt.

Bovendien is door het slechte groeiseizoen in met name West-Europa veel gerst afgekeurd voor gebruik in de mouterij. Zo moest coöperatie Agrifirm direct tijdens de oogst al ruim de helft van de aangevoerde gerst afkeuren als brouwgerst vanwege zichtbaar forse aantastingen door fusarium, een verschijnsel dat nauwelijks voorkomt in gerst.

Het tekort in de EU kan niet zo maar worden aangevuld door import uit derde landen. Oekraïne heeft wel de exportheffing op tarwe en mais geschorst, maar de gerstexport blijft belast. Canada heeft volgens de Canadian Wheat Board wel een goede kwaliteit brouwgerst geoogst, maar in tonnen is er minder van de akkers gekomen. Rabobank Australië schat dat op het continent dit seizoen 8,47 miljoen ton brouwgerst wordt geoogst. Dat is 1,9 procent minder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.