Akkerbouw

Nieuws 169 x bekeken

Oekraïne dreigt een derde wintergewassen te verliezen

Kiev - In Oekraïne dreigt 30 procent van het areaal wintergewassen verloren te gaan.

Door een gebrek aan neerslag zijn de plantjes klein gebleven. Dat vergroot de kans op uitwintering, meldt het nationale persbureau UkrInform. De droogte is halverwege de zomer begonnen, zegt directeur Tetiana Adamenko van het landbouwkundig meteorologisch instituut van het Hydrometeorological Center. “Nu heeft de zomer plaatsgemaakt voor koud weer. Daardoor hebben de planten zich onvoldoende ontwikkeld.”

De akkerbouwers in Oekraïne zaaien in het najaar meestal 7 miljoen tot 8 miljoen hectare wintergewassen, voornamelijk wintertarwe. Als 30 procent uitvalt en in het voorjaar vervangen moet worden door zomergewassen, betekent dat een flinke daling van de tarweproductie volgend jaar. Het land produceerde dit jaar ruim 22 miljoen ton tarwe, waarvan 10 miljoen beschikbaar is voor de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.