Akkerbouw

Nieuws 229 x bekeken

Nordzucker overweegt sluiting Deense fabrieken wegens hoge NOx-heffing

Kopenhagen – De door de Deense regering geplande verhoging van de NOx-heffing met een factor 5 betekent waarschijnlijk het einde van de bietenverwerking in Denemarken.

Dat zegt de directie van Nordzucker-dochter Nordic Sugar in de zakenkrant Børsen.

”Een vervijfvoudiging betekent een heffing van ruim 1,2 miljoen euro of wel ruim 3.200 euro per medewerker. Dat wordt dus moeilijk”, aldus directeur Jesper Thomassen van het dochterbedrijf in Denemarken. Dit heeft twee fabrieken met 370 medewerkers.

De bieten worden hoofdzakelijk geleverd uit de teelt in het zuidoosten. De afschaffing van de quotering in 2020 en mogelijk al vijf jaar eerder maakt het perspectief op voortzetting van de suikerproductie in Denemarken er bovendien evenmin beter op. De Deense bietentelersorganisatie schat dat, inclusief de toeleveringssector, 4.000 arbeidsplaatsen in het geding zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.