Akkerbouw

Nieuws 345 x bekeken

Meer vollegrondsgroente verbouwd in 2011

Den Haag – Het areaal vollegrondsgroente was dit jaar met 80.000 hectare 4.000 hectare groter dan het jaar ervoor, zo blijkt uit de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het uienareaal was met een toename van 980 hectare (3 procent) het meest gegroeid. Dit was het gevolg van het goede afzetseizoen dat hieraan vooraf ging. Ook winterpeen groeide flink met 530 hectare (10 procent), gevolgd door het erwtenareaal met een plus van 520 hectare (15 procent) en waspeen, waarvan 440 hectare meer werd geteeld (plus 21 procent).

De peenprijs was ondanks de groei van 10 procent prima. Dat komt waarschijnlijk door groeiproblemen en de daaruit voortvloeiende lagere productie.

Tegen deze groeitendens in kromp het oppervlakte stamsperziebonen met 470 hectare, 17 procent. Ook het gewas bloemkool leverde oppervlakte in. Er is ruim 100 hectare minder van geteeld, 4 procent krimp.

De areaalgroei had plaats in bijna alle provincies. De meeste groei is gesignaleerd in Noord-Brabant (plus 830 hectare, 5 procent), Flevoland (580 hectare, 7 procent) en Noord-Holland (580 hectare, 7 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.