Akkerbouw

Nieuws 588 x bekeken

'Markt biedt ruimte voor groter areaal sjalotten'

Broek op Langedijk – Het sjalottenareaal kan 5 tot 10 procent groeien door kwaliteitsproblemen met Franse plantsjalotten. Dat zegt Pieter Blaauboer van De Groot en Slot.

”De helft van het plansjalottenareaal in Frankrijk kampt met kwaliteitsproblemen door het natte groeiseizoen”, vertelt Blaauboer, net terug uit dat land. ”Zaaisjalotten zijn altijd van betere kwaliteit. Dat betaalt zich nu uit. Telers krijgen 60, 70 cent per kilo. De kostprijs is zo’n 50 cent, dus dat zijn goede prijzen. Dat maakt een lichte areaalgroei mogelijk.”

Blaauboer zegt wel voorzichtig te zijn met areaaluitbreiding, om marktbederf te voorkomen. ”We willen graag meer zaad verkopen, maar we moeten de markt ook niet overvoeren. We zijn de enige die sjalottenzaad verkopen, dus kunnen we voorzichtig zijn. Een lichte uitbreiding vind ik gezond, want de consumptie groeit nog steeds.”

Sjalottenteler Fredo Smit uit Swifterbant is minder enthousiast. Hij heeft dan ook geen uitbreiding in de planning. ”Ik houd mijn areaal stabiel, net als vorig jaar”, zegt Smit. ”De telersprijs is zo’n 40 cent per kilo, dat is rond kostprijs. Aan uitbreiding doe ik dus niet mee.”

Zaaisjalotten gaan in februari, maart in de grond. Dan wordt duidelijk in hoeverre het areaal daadwerkelijk groeit.

Of registreer je om te kunnen reageren.