Akkerbouw

Nieuws 276 x bekeken

Ieren bezorgd over dalende consumptie aardappelen

Dublin – De Ierse voedingsorganisatie Bord Bia laat onderzoeken waarom aardappelen steeds meer uit de gratie raken bij de consument.

In Ierland wordt nog altijd 136 miljoen per jaar aan aardappelen uitgegeven, maar het volume vertoont de laatste jaren wel een geringe doch gestage daling.

Aardappelen nemen een belangrijke plaats in in Ierland, niet alleen in de landbouw en op tafel maar ook in de nationale geschiedenis. Ierland leed halverwege de 19e eeuw enkele jaren onder een zware hongersnood die werd veroorzaakt door mislukte oogsten van het belangrijkste voedsel, de aardappel. Die hongersnood, die heeft geleid tot de emigratie van duizenden Ieren naar vooral de VS, staat dan ook bekend als de Potato Famine.

In de huidige tijd lijken er eerder te veel dan te weinig aardappelen te zijn, althans voor de binnenlandse consumptie. Ook Ieren stappen steeds meer over op pasta, rijst, couscous of soortgelijke producten. Daarbij helpt het niet dat de aardappel nog steeds als ’slecht voor de lijn’ wordt gezien. Bord Bia, dat de belangen van de hele Ierse voedingsindustrie vertegenwoordigt, wil nu eerst onderzoeken wat precies de oorzaken zijn van de dalende aardappelverkoop om daarna met een grote campagne te proberen die trend weer om te keren.

Of registreer je om te kunnen reageren.