Akkerbouw

Nieuws 204 x bekeken

’Hoger rendement op agrarische grondstoffen’

Zürich – De internationale zakenbank UBS denkt dat een investering in grondstoffen in 2012 meer gaat opbrengen dan beleggingen in aandelen of staatsobligaties.

Dat komt vooral doordat de vraag naar grondstoffen blijft groeien in opkomende economieën.

UBS denkt dat vooral investeringen in agrarische grondstoffen meer profijt gaan opleveren dan aandelen of obligaties. Het rendement op agrarische grondstoffen zal zelfs hoger zijn dan op metalen, zegt econoom Larry Hathaway van UBS in een interview met analistensite Agrimoney. ”De prijzen van veel metalen zijn al opgelopen. Daar hebben beleggers al winst op geboekt. Daar is in 2012 niet veel meer te halen.”

Hathaway verwacht meer rendement volgend jaar op agrarische grondstoffen gezien de groeiende wereldbevolking en de vraag vanuit opkomende economieën. UBS verwacht dat de economieën van westerse landen volgend jaar met 1,6 procent groeien. In de opkomende landen is dat 5,5 procent. Van aandelen en staatsobligaties verwacht Hathaway weinig rendement gezien de voortdurende onzekerheid over het lot van de euro en de enorme schuldenbergen van een aantal westerse landen.

De Duitse Commerzbank verwacht volgend jaar een daling van de tarweprijs, gezien de grote concurrentie op die markt. Er is dit seizoen veel aanbod van tarwe vanuit Rusland, Canada en Australië.

Het Oekraïense analysebureau Ukragroconsult verwacht dat de prijzen voor sojabonen en mais in 2012 omhoog gaan. Dat komt omdat er veel vraag is naar deze grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.