Akkerbouw

Nieuws 179 x bekeken

Franse tarwe verliest concurrentie met Zwarte Zee regio

Parijs - De laatste zeventien tenders die Egypte heeft uitgeschreven voor de aankoop van tarwe zijn allemaal ingevuld door Rusland, Oekraïne en Kazachstan.

Franse tarwe bleek in die tenders te duur voor Egypte, de grootste importeur van tarwe ter wereld. Frankrijk was vorig graanseizoen, dat loopt van 1 juli tot en met 30 juni, de tweede exporteur van tarwe ter wereld na de VS. De landen rond de Zwarte Zee hadden een misoogst door droogte en konden nauwelijks tarwe exporteren.

Financieel-economisch persbureau Bloomberg verwacht dat Frankrijk die tweede positie dit seizoen kwijt raakt. “De export van tarwe vanuit de haven van Rouen in Frankrijk is naar het laagste niveau gezakt in vier maanden. Rouen is de grootste graanexporthaven van Europa.”

De Franse overheid verwacht dat de export dit seizoen 23 procent lager uitvalt dan vorig seizoen. Vorig seizoen was de export met 16 procent gestegen ten opzichte van 2009/2010. Dit seizoen is tot nu toe 4 procent van de Franse tarwe-export gekocht door Egypte. Vorig seizoen ging 18 procent van de Franse exporttarwe naar Egypte.

Ook de VS exporteert minder tarwe. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is vorig seizoen 35,1 miljoen ton tarwe verkocht aan andere landen. Dit seizoen blijft de export steken op 26,5 miljoen ton.

De goedkope tarwe uit de Zwarte Zee regio drukt de tarweprijs. Begin september noteerde tarwe nog rond de 210 euro per ton op de termijnmarkt in Parijs. Maandag sloot het eerst aflopende termijncontract op bijna 183 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.