Akkerbouw

Nieuws 179 x bekeken

EU verdeeld over opschorten invoerrechten tarwe en gerst

Brussel - Binnen de Europese Unie bestaat verdeeldheid over het tijdelijk opschorten van invoerrechten op tarwe en gerst.

De Europese Commissie heeft daarom nog niet besloten of de maatregel, bedoeld om voldoende graan te garanderen, ter stemming wordt gebracht in het beheerscomité dat over twee weken gepland staat. Dat verklaart een bron dichtbij de Commissie.

De EU kent TRQ-quota voor tarwe en gerst met een importheffing van 12 euro per ton. Buiten deze quota bedraagt de heffing 95 euro. Door opschorting van de heffing op de TRQ-quota komt mogelijk 3,4 miljoen ton meer tarwe en gerst op de EU-markt.

Het extra graan kan de prijs dempen. De prijs ligt overigens al beduidend lager dan de vorige keer dat de invoerrechten zijn opgeschort. De Europese Commissie moet een keuze maken tussen de belangen van de vleesindustrie, sterk vertegenwoordigd in met name Spanje en Italië, en de graanproducenten, sterk in met name Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.