Akkerbouw

Nieuws 214 x bekeken

Brussel wil surplussuiker toelaten op voedingsmarkt

Brussel – De Europese Commissie wil suikerproducenten toestemming geven om 400.000 ton surplussuiker te verkopen op de markt voor voedingssuiker. Dan moeten ze wel een heffing betalen van 85 euro per ton.

Normaal geldt een boete van 500 euro per ton als surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd, wordt verkocht als quotumsuiker. Voedingssuiker brengt meer op dan surplussuiker. Ook komt er een importtender met een variabele invoerheffing. Normaal is de heffing op reguliere suiker 419 euro.
Brussel legt de voorstellen vandaag voor aan de lidstaten. Volgens de Commissie dreigt dit seizoen in de EU een tekort van 700.000 ton voedingssuiker. Dat komt omdat landen buiten de EU minder suiker naar Europa exporteren vanwege de hoge prijs op de wereldmarkt.
De EU kent een quotum voor voedingssuiker van 13,3 miljoen ton. Maar Brussel verwacht in de EU een suikerproductie van 17,8 miljoen ton. Vorig seizoen was dat 15,3 miljoen. Er is dus een overschot aan surplussuiker. Daarom wil Brussel ook het exportquotum verhogen naar 1,3 miljoen ton, het maximale dat de WTO toestaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.