Akkerbouw

Nieuws 280 x bekeken 2 reacties

Brussel schorst invoerheffing graan

Brussel – De Europese Commissie schorst de invoerheffingen op tarwe en gerst binnen de TRQ-quota van 1 januari tot en met 30 juni 2012. Daardoor kan in de eerste helft van volgend jaar 1,19 miljoen ton tarwe en ruim 306.000 ton gerst zonder heffing in de EU worden geïmporteerd.

Normaal bedraagt de importheffing binnen de TRQ-quota 12 euro per ton voor tarwe en 16 euro voor gerst. Buiten de TRQ-quota liggen de importheffingen op 95 euro voor tarwe en 93 euro voor gerst. Maar de Commissie laat de buiten-TRQ-heffingen ongemoeid.

Daarnaast komt er een extra importquotum van 120.000 ton tarwe, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Dat extra quotum is een gevolg van de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU in 2007. Ook voor dit extra quotum bedraagt de importheffing nul euro.”

De woordvoerder stelt dat de maatregelen een drukkend effect gaan hebben op de graanprijzen in de EU. ”Dat gaat ten koste van de graantelers. Terwijl de akkerbouwers nu al zeer lage prijzen krijgen voor hun uien en aardappelen. Voor het graan krijgen ze nu tenminste nog wat.”

Brussel besluit tot deze stap omdat de situatie in de veevoersector en de veehouderij zorgelijk is, meldt een woordvoerder van de Commissie. ”Bovendien krimpt de graanvoorraad dit seizoen naar het laagste niveau ooit. En ook al zijn de graanprijzen iets lager dan een paar maanden geleden, de prijzen van zachte tarwe, gerst en mais liggen boven de 180 euro per ton. Dat is veel hoger dan vóór de prijspiek van 2008.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De Akkerbouwer mag hoe dan ook zeker niets verdienen. Op deze manier kan de Politiek elke sector om zeep helpen. Het zou beter zijn om de veevoersector en de veehouderij op een andere manier te steunen en blijf van de Akkerbouwer zijn inkomsten af.

  • no-profile-image

    das een goeie PEERKE

Of registreer je om te kunnen reageren.