Akkerbouw

Nieuws 381 x bekeken

Bestrijding erwinia steeds beter

Emmeloord – De bacterieziekte erwinia wordt steeds beter bestreden, blijkt uit de ervaringen bij aardappelhandelshuizen. Telers krijgen de maatregelen beter in de vingers, al valt er ook nog een slag te slaan.

De aardappelsector slaagt er steeds beter in om erwinia het hoofd te bieden, blijkt op de rassententoonstellingen die deze week worden gehouden. ”Het dieptepunt hebben we wel gehad”, zegt Jacob Eising, kweker bij aardappelhandelshuis Den Hartigh. ”Telers realiseren zich dat ze er bovenop moeten zitten om te concurreren met het buitenland.”

Ook binnen Den Hartigh vindt een kwaliteitsslag plaats, vertelt Eising. ”Door kritischer te zijn op telers, grondsoort en uitgangsmateriaal is het aantal teleurstellingen al veel minder dan in het verleden. Elke stap van de teelt goed doen en zo de cirkel rond maken. Daar gaat het om. Best vanzelfsprekend, vind ik.”

Peter Ton van Stet Holland is ook optimistisch gestemd: ”Erwinia bestrijdt je met sanitaire maatregelen. Dit krijgt steeds meer aandacht, testmethodes worden beter en kwaliteitsbesef speelt steeds sterker op.”

Volgens Ton weten telers hoe het moet. ”Het probleem is ontstaan door schaalvergroting, dat moeten ze steeds in hun achterhoofd houden.”

Het prijsniveau van het product werkt erwinia-bestrijding in de hand. ”Het is gunstig dat de pootgoedprijzen al een paar jaar goed zijn. Dan kunnen telers investeren in kistenbewaring, hoogwaardig uitgangsmateriaal, oogsttechnieken en bodemgezondheid. Dat levert op termijn geld op, omdat het aantal afkeuringen afneemt. Simpele maatregelen die nog niet altijd goed worden uitgevoerd.”

Het saldo per hectare gaat omhoog als de erwinia-bestrijdende maatregelen worden toegepast in de praktijk, weet Eising. ”Aardappel is een bulkproduct. Je moet heel veel omzetten om geld te verdienen. Vanwege de kleine marges kun je je geen missers veroorloven.”

Eising: ”Telers die te vaak een steekje laten vallen, vallen af. Klanten hebben zwarte lijsten met telersnummers en rassen. De kunst is om zo scherp te blijven dat je daar vanaf blijft. Dat doen we door zo goed mogelijk te communiceren. Wij zijn een klein bedrijf met korte lijnen en een platte organisatie. Dat versterkt de communicatie.”

Erwinia-resistente rassen bestaan niet. ”Dat zou leuk zijn, maar het is zo complex”, legt Eising uit. ”Beschadigingsgevoeligheid is belangrijk, maar ook hoe snel de moederknol wegrot. Je moet de oplossing vooral in teeltmaatregelen zoeken, in teeltmanagement op rasniveau.”

De maatregelen omvatten volgens Ton 90 procent van de oplossing. ”Erwinia blijft deels ongrijpbaar en daardoor een heel moeilijk op te lossen probleem.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.