Akkerbouw

Nieuws 207 x bekeken

België oogst 12 procent meer aardappelen

Brussel – België heeft dit jaar 3,7 miljoen ton aardappelen geoogst, inclusief pootaardappelen. Dat is 12 procent meer dan de 3,3 miljoen ton die vorig jaar is geoogst, meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw.

”Afgelopen week zijn de laatste aardappelen in België gerooid. Door de zeer lage marktprijzen en in een aantal gevallen matige kwaliteit was de noodzaak om snel te oogsten niet groot.”

Ondanks de krimp van het areaal met 2,5 procent ten opzichte van 2010, zijn in België meer aardappelen gerooid. Dankzij het bovengemiddelde groeiseizoen is per hectare gemiddeld 46,42 ton geoogst. Dat was vorig jaar 40,40 ton. ”Alleen in 2007 was de gemiddelde hectareopbrengst met 46,95 ton nog hoger”, stelt het BAI. ”Maar toen was het areaal ruim 10.000 hectare kleiner. De grote aardappeloogst dit jaar is ook het gevolg van de toename van het areaal rassen die per hectare meer tonnen opleveren dan Bintje.”

Of registreer je om te kunnen reageren.