Akkerbouw

Nieuws 514 x bekeken

Belangrijk clearinghouse in graanhandel failliet

New York - MF Global, één van de belangrijkste clearinghouses in de internationale agrarische grondstoffenhandel is failliet.

Het bedrijf was verantwoordelijk voor de financiële afwikkeling van veel contracten op de termijnhandel in Chicago. Ook Nederlandse bedrijven deden relatief veel zaken met MF Global. Er staan voor de internationale handel honderden miljoenen op het spel.
Een clearinghuis neemt plaats tussen twee handelende partijen en neemt het risico op wanbetaling weg door een borg te stallen. MF Global hield bij het faillissement 50.000 rekeningen waarvan 49.600 de grondstoffenhandel betroffen, met een waarde van zeker 4 miljard euro.

Klanten hebben deels de kans gekregen door autoriteiten bevroren tegoeden terug te trekken, maar mogelijk zal een gedeelte door klanten moeten worden afgeschreven. Volgens de CME Group die bedrijven als MF Global controleert, is 440 miljoen euro van klanten kwijt. De cliënten van MF Global zijn volgens de Amerikaanse wetgeving in elk geval de eerste schuldeisers.

Nederlandse bedrijven die op grote schaal graan of soja inkopen vanwege de handel, zoals het Rotterdamse bedrijf Nidera en de Nederlandse BV van het Amerikaanse Cargill, zijn getroffen. Datzelfde geldt voor bedrijven die agrarische grondstoffen verwerken, zoals veevoerconcerns en voedingsbedrijven.

Nidera en Cargill willen niets kwijt over de gevolgen. Directeur Hugo Stam van Cefetra, dat vooral grondstoffen voor de veevoerindustrie inkoopt, stelt dat Nederlandse bedrijven zeker zaken deden met MF Global. “Maar er is geen reden tot paniek. Er is nog bijzonder weinig onduidelijk over de afwikkeling van het faillissement.” Of Cefetra zelf zaken deed met MF Global wil Stam niet zeggen.
MF Global ging failliet door veel te investeren in risicovolle en daarom afgewaardeerde producten zoals staatsobligaties.Of registreer je om te kunnen reageren.