Akkerbouw

Nieuws 273 x bekeken

Aardappelexport in oktober iets gegroeid

Den Haag – De uitvoer van consumptie- en industrieaardappelen in oktober beliep een totaal van bijna 57.000 ton. Dat is ongeveer 4.000 ton meer dan in september. Ten opzichte van oktober vorig jaar is het een teruggang met ruim 7 procent.

Een en ander blijkt uit gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

In de eerste maanden van het seizoen 2011/2012 (oftewel de periode juli tot en met oktober) ligt de aardappelexport ruim 40.000 ton, ofwel 17 procent , achter ten opzichte van vorig seizoen.

Hierin weerspiegelt zich niet alleen de grote oogst in heel Europa, maar vooral ook de slechte oogst van het voorgaande seizoen in Rusland. In oktober vorig jaar was Rusland goed voor import van ruim 8.000 ton consumptieaardappelen uit Nederland, dat is nu nog geen 500 ton.

België neemt nog steeds het grootste gedeelte van onze aardappelexport voor zijn rekening (nu 42,3 procent), maar dat is in de eerste maanden van het lopende seizoen ook 17 procent minder (18.000 ton) dan in 2010/2011. Dit is uiteraard ook het gevolg van meer eigen aanbod van aardappelen.

De import van aardappelen lijkt met bijna 149.000 ton vrij veel te zijn geweest in oktober, maar hiervan betrof het een aanzienlijk deel zetmeelaardappelen, waarvan er in september bijzonder weinig zijn ingevoerd. Er heeft een zekere inhaalslag plaatsgehad. Aan consumptieaardappelen is ruim 90.000 ton ingevoerd, vrijwel evenveel als in september. Ten opzichte van vorig seizoen ligt de import van consumptieaardappelen dit seizoen maar ongeveer 8.000 ton achter, dat is 2,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.