Akkerbouw

Nieuws 188 x bekeken

USDA twijfelt aan eigen maisprognose

Chicago – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) geeft toe dat de laatste maisprognose van 12 oktober niet goed is onderbouwd. Op die dag verhoogde het USDA de maisvoorraad in de VS aan het begin van dit seizoen met 20 procent.

Analisten waren verrast door de forse stijging. Ook waren ze verrast doordat het USDA de oogstprognose voor mais overnam van de Chinese overheid, terwijl er veel twijfel is over de gegevens. Die dag kelderde de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago limitdown, met de maximaal toegestane prijsdaling op één dag.

In een overleg in Chicago met marktanalisten gaf het USDA tekst en uitleg, bericht analistensite Agrimoney. Vertegenwoordigers van het USDA stellen dat in de VS veel minder mais is verwerkt tot veevoer. Van juni tot en met september was dat zelfs de laagste hoeveelheid in minstens 35 jaar.

Bovendien was de kwaliteit van de mais van vorig seizoen erg goed, waardoor de verwerkers minder nodig hadden. Daarnaast zijn veel kopers snel overgestapt op de aankoop van nieuwe mais in plaats van de oude oogst op te maken. En door de hoge prijs exporteerde de VS minder mais dan eerder was ingeschat.

Maar de USDA-analisten geven toe dat zelfs als al deze effecten worden meegerekend er nog een aanzienlijke hoeveelheid mais is verdwenen in de laatste helft van het seizoen 2010/2011. ”De verklaringen zijn speculatief en worden niet noodzakelijkerwijs ondersteund door de beschikbare gegevens”, zeiden USDA-analisten Thomas Capehart en Edward Allen op de bijeenkomst.

Analisten en handlaren ergeren zich in toenemende mate aan de prognoses van het USDA, die de laatste maanden afwijken van wat analisten verwachten. Bovendien stelt het USDA zijn gegevens vaak bij in de volgende prognose. Veel analisten vinden volgens Agrimoney dat de geloofwaardigheid van het USDA op het spel staat. Ze maken zich zorgen dat de Amerikaanse overheid juist wil gaan bezuinigen op het verzamelen van statistische gegevens.

Of registreer je om te kunnen reageren.