Akkerbouw

Nieuws 212 x bekeken

Suiker duurder door lage oogst in VS en Brazilië

Washington – Er komt minder suiker dit seizoen door een lage productie in de VS en Brazilië. De suikerprijs is daardoor gestegen.

In de VS krimpt dit seizoen de suikervoorraad naar het laagste peil in 37 jaar, meldt het ministerie van landbouw (USDA). Regen en vroeg invallende vorst hebben veel bieten beschadigd.

De overheid verruimde vorige maand de importquota met 45 procent om een tekort te voorkomen. Sindsdien is de suikerprijs gedaald. Nu stijgt de prijs op de termijnmarkt in New York. De verwerkers willen een verdere verruiming van de importquota. De VS is de vierde verbruiker, na India, China en Brazilië.

Ook Brazilië produceert minder suiker. Het USDA verwacht een Braziliaanse productie van 558 miljoen ton, 10 procent minder dan vorig seizoen. Daarvan wordt 23,8 miljoen ton geëxporteerd. Dat is 2 miljoen ton minder dan vorig jaar, schat het USDA.

In Rusland valt de oogst mee. Het USDA verwacht daar een productie van 4,8 miljoen ton suiker tegen 3 miljoen ton vorig seizoen. Rusland zal daardoor veel minder suiker importeren.

In de EU verwacht de Europese Commissie een suikerproductie van 17,8 miljoen ton. Vorig seizoen was dat 15,32 miljoen ton.

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen steeg door de nieuwe oogstprognoses. Donderdag noteerde suiker op de termijnmarkt bijna 642 dollar per ton witsuiker. Vrijdag kwam er 12 euro bij en maandag gedurende de handelsdag nog eens 30 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.