Akkerbouw

Nieuws 212 x bekeken

Stratégie Grains verwacht groei Europees graanareaal

Parijs – Het Europese graanareaal groeit in 2012 naar 56,3 miljoen hectare. Dat is 700.000 hectare meer dan dit jaar is geteeld, verwacht Stratégie Grains. Akkerbouwers gaan braakliggend land inzaaien vanwege de relatief hoge graanprijzen.

Het Franse analysebureau verwacht vooral een groei in het areaal harde tarwe en zomergerst. Ook kon in de EU veel winterkoolzaad niet worden gezaaid vanwege de natte herfst en de late oogst van de voorgewassen. De akkerbouwers zaaien op die percelen vooral wintertarwe, stellen de Franse analisten in de eerste prognose voor volgend graanseizoen. Het areaal mais, zachte tarwe en wintergerst blijft ongeveer gelijk aan vorig jaar.

Het graanareaal bereikt in 2012 nog geen record, als de prognose van Stratégie Grains uitkomt. In 2009 besloeg het graanareaal in de EU ruim 58 miljoen hectare.

Volgens Stratégie Grains heeft de EU dit jaar 282,8 miljoen ton graan geoogst. Dat is 1,3 miljoen ton meer dan in de vorige prognose. Het analysebureau denkt dat de EU meer mais oogst dan gedacht. Vooral in Frankrijk, Italië en Roemenië worden hoge hectareopbrengsten gerealiseerd bij mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.