Akkerbouw

Nieuws 214 x bekeken

Rusland gaat export graan belasten

Moskou – Rusland wil per 1 november exportheffingen instellen op graan. De overheid wil zo de inflatie beperken en de graanvoorraad op een minimaal niveau houden.

Rusland hanteerde tot 1 juli een exportverbod op graan, dat vorig jaar augustus was ingesteld vanwege een misoogst door droogte. Nadat het exportverbod afliep exporteerde Rusland 10,7 miljoen ton graan. In september is een record van 3,8 miljoen ton graan verkocht aan buitenlandse afnemers. Er is 90 miljoen tot 92 miljoen ton graan geoogst. Het verbruik ligt op zo’n 72 miljoen ton.

Vice-premier Viktor Zubkov zei in Moskou tegen journalisten dat een exportheffing nodig is als de export uitkomt boven de 24 miljoen ton. Anders worden de binnenlandse voorraden te klein.
Zubkov wil met de maatregel de inflatie in het land beperken. Sinds Rusland weer graan exporteert zijn de prijzen in het land flink gestegen vanwege de toenemende vraag. Volgens marktbureau APK-Inform wil de overheid de heffingen instellen per 1 november.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwijst naar de verkiezingen in Rusland. In december zijn er parlementsverkiezingen, in maart volgend jaar kiezen de Russsen een nieuwe president. ”Poetin wil president worden en heeft er belang bij dat voedsel niet te duur wordt”, zegt de woordvoerder van het productschap. ”Het exportverbod werd op 1 juli opgeheven omdat de silo’s overvol zaten terwijl de nieuwe oogst er aan kwam. Door de droogte vorig jaar konden Russische telers compensatie krijgen van de overheid. De telers hebben een te kleine oogst opgegeven om meer compensatie te krijgen. Rusland had daardoor veel meer graan dan officieel bekend is gemaakt. Nu de silo’s leeg raken willen de politici de voedselprijzen in de hand houden.”

De woordvoerder betwijfelt of de exportheffingen een blijvend effect op de graanprijzen hebben. ”Oekraïne heeft de exportheffingen op tarwe en mais opgeschort. Dat land gaat nu juist meer exporteren. Maar de graanbalans blijft krap dit seizoen.”

Dinsdag stegen de prijzen voor tarwe en mais fors op de termijnmarkten in Parijs en Chicago door de aankondiging van Zubkov. Woensdag daalden de prijzen weer omdat het USDA in een nieuwe graanprognose aangaf dat veel meer tarwe en mais beschikbaar is dan gedacht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.