Akkerbouw

Nieuws 786 x bekeken

Rotte aardappelen in bewaarschuren door warme oogst

Westmaas – Door de warme inschuurperiode na het natte groeiseizoen ontstaan in de bewaring van aardappelen nu rotte knollen. Dat constateert adviesbureau DLV Plant.

Ook halve knollen rotten snel via het snijvlak. Dit komt vaak door bacterierot, melkzuurschimmel en phytophthora. Veel aardappelen zijn binnengekomen bij een temperatuur van zo’n 20 graden. Rot ontwikkelt zich dan snel.

Ook in ingeschuurde pootgoedpartijen worden veel rotte knollen aangetroffen door onder andere water- en bacterierot.

DLV Plant adviseert de consumptieaardappelen snel terug te koelen tot zo’n 12 graden. Dan worden rotte knollen minder actief. Pootgoed moet goed worden gecontroleerd en probleemgevallen extra gedroogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.