Akkerbouw

Nieuws 215 x bekeken

Productie biodiesel daalt voor het eerst in EU

Brussel – De productie van biodiesel in de EU is in de eerste helft van 2011 gedaald. Het is voor het eerst sinds 1998 dat de productie daalt, meldt de European Biodiesel Board (EBB). ”De EU produceert minder biodiesel vanwege de importen uit Argentinië en Indonesië.”

In 2010 produceerde de EU 9,57 miljoen ton biodiesel. ”Dat is 5,5 procent meer dan in 2009. In 2009 groeide de productie nog met 17 procent en in 2008 met 35 procent”, stelt de EBB. ”In de eerste helft van 2011 is de productiecapaciteit gegroeid naar 22,1 miljoen ton. Daar wordt slechts 44 procent van benut. Veel fabrieken zijn gepland vóór 2007 toen de EU ambitieuze doelstellingen formuleerde voor het gebruik van biobrandstoffen.”

Brussel wil dat in 2020 10 procent van de transportbrandstoffen bestaat uit biobrandstof, zoals is vastgelegd in de Renewable Energy Directive (RED). Volgens de EBB wordt die doelstelling alleen gehaald als twee derde van de biobrandstoffen bestaat uit biodiesel. ”Daar is een productie van 24 miljoen ton biodiesel per jaar voor nodig. Maar de sector heeft last van de import en van de Europese discussie over biobrandstoffen. Veel lidstaten hebben de RED nog niet eens vastgelegd in nationale wetgeving, terwijl Argentinië en Indonesië nog steeds biodiesel zonder heffing kunnen exporteren naar de EU. De productiedaling van biodiesel in de EU van dit jaar dreigt zich daardoor voort te zetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.