Akkerbouw

Nieuws 411 x bekeken

Prijs bloemkool matig ondanks lagere aanvoer

Zwaagdijk - Ondanks de beperkte aanvoer van bloemkool wil de prijs niet naar een normaal niveau stijgen.

Dat zegt Nico Bakker van LTO Vollegrondsgroente.net. “Nog zo’n 30 procent van de bloemkool staat op het veld. Dat zou nu onder de 20 procent moeten zijn.” De stagnerende aanvoer is het gevolg van de natte zomer.  “Vlak na het planten viel er veel regen, waardoor de bloemzetting werd uitgesteld. Dat had nu moeten plaatsvinden, maar laat op zich wachten. Het weerrisico neemt intussen toe en de dagen worden korter.”

Minder aanbod lijdt vaak tot een beter prijsniveau. In dit geval niet. “De prijs is 50, 55 cent per stuk waar 60, 65 cent normaal is.  Er is te weinig export. Omringende landen produceren meer. Dat betekent dat we voor de binnenlandse markt produceren. Er is echter volop keuze in andere groenten als broccoli en ijsbergsla.”

Volgens Bakker zit het Nederlandse bloemkoolareaal aan het plafond. “Ook de export naar Scandinavische landen valt tegen voor de tijd van het jaar. Dan heb je gauw teveel. Maar alles vindt nog wel een plek. Voorraden zijn er niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.