Akkerbouw

Nieuws 209 x bekeken

Politiek laat graanprijzen schommelen

Parijs – De graanmarkt reageerde deze week sterk op mededelingen van overheden.

Vorige week vrijdag ging het parlement van Oekraïne akkoord met het opschorten van de exportheffingen op tarwe en mais. Daardoor komt meer tarwe en mais op de wereldmarkt. De termijnmarkt in Parijs reageerde vorige week vrijdag met een prijsdaling van € 4,50 per ton mais en van € 2,75 per ton tarwe, beide voor de novembercontracten. Maandag bleven de prijzen redelijk stabiel.

Dinsdag zei vice-premier Viktor Zubkov dat Rusland exportheffingen gaat instellen om de eigen graanvoorraad op peil te houden. Dat betekent dat Rusland minder concurrerend wordt op de wereldmarkt. De tarweprijs steeg in Parijs met € 7,75 en mais werd € 4,75 duurder.

Woensdag publiceerde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een nieuwe oogstprognose, die veel analisten verraste. Het USDA gaat er vanuit dat er veel meer tarwe en mais beschikbaar komt, afgezet tegen het verbruik. In Parijs verloor tarwe op woensdag 6 euro, mais werd € 1,25 goedkoper. Donderdag dreunde het USDA-rapport nog na met een daling van de tarweprijs met nog eens € 2,75. Mais verloor nog eens € 4,50. Mais is nu weer net zo duur als tarwe in Parijs. Mais was lange tijd duurder en was maandenlang de grote trekker van de graanmarkt vanwege de geringe productie ten opzichte van de vraag.

Vrijdag gedurende de handelsdag herstelde de tarweprijs in Parijs met zo’n € 4,50 en mais met € 3,50. Al met al won het novembercontract voor tarwe sinds vorige week vrijdag 4 euro per ton en mais werd € 1,50 duurder.

De termijnmarkt in Chicago reageerde vergelijkbaar als Parijs op de politieke ontwikkelingen. In Chicago was de tarweprijs donderdagavond 1,7 procent hoger dan de vrijdagavond de week er voor. De maisprijs steeg deze week 6,7 procent in Chicago. Vrijdag gedurende de handelsdag stegen de tarwe- en maisprijzen verder.

Het Productschap Akkerbouw vindt de graanmarkt warrig. ”Het is deze week een uitermate rommelige situatie op de internationale graanmarkten”, schrijft het productschap in het Weekbericht Granen. ”Alsof dit alles nog niet gecompliceerd genoeg is er onduidelijkheid over de impact van de economische crisis in onder andere de EU en de VS op de graanconsumptie. Ook op de Europese graanmarkten was het een rommeltje.”

Of registreer je om te kunnen reageren.