Akkerbouw

Nieuws 189 x bekeken

Plannen EU-landbouwbeleid teleurstellend voor NAV

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt de voorstellen van landbouwcommissaris Ciolos teleurstellend. Voorzitter Teun de Jong vindt dat de voorstellen geen inhoud geven aan voedselzekerheid en niet leiden tot stabilisatie van markten, stabiele voedselprijzen en een redelijk inkomen voor boeren.

”Voor de korte termijn zijn de flatrate (uniforme premie per hectare) en het afschaffen van de suikerquotering de grootste nadelen voor de akkerbouwers. Op de lange termijn geven de voorstellen onvoldoende waarborgen voor de inkomenspositie van boeren. De landbouwprijzen schommelen steeds sterker, maar het nieuwe beleid leidt niet tot meer prijszekerheid voor de boeren.”

De NAV vindt dat de vergroening van het beleid te veel gewicht krijgt. De Jong: ”Ciolos wil dat minstens 7 procent van het areaal dat voor toeslagen in aanmerking komt, voldoet aan natuurdoelstellingen. Zo ondergraaft Brussel de basiszekerheid die de toeslagen moeten bieden aan de boeren.”

De Jong juicht het toe dat Brussel meer ruimte wil geven aan producentenorganisaties om sterker te staan in de markt. ”Dat wordt zeker weer een onderwerp in ons beleid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.