Akkerbouw

Nieuws 212 x bekeken

Oogst bewaarpeen 15 tot 20 procent kleiner dan normaal

Lelystad - De peenoogst wordt 15 tot 20 procent kleiner dan normaal. Dat blijkt op de internationale peendag in Lelystad.

De bewaarpeen is korter dan gebruikelijk, door het extreme groeiseizoen. Het gewas heeft te weinig licht gehad en door het vocht in de zomer was er geen noodzaak om diep te wortelen. De problemen zijn het grootst in Flevoland, zegt Johan Voragen van Bejo Zaden. Hier vallen ook plekken weg uit percelen. “Het is een combinatie van factoren; dit seizoen is veel wortelluis en rhizoctonia gevonden. Deze verschijnselen verzwakken het gewas.

Probleempeen vinden we vooral op lage plekken in een perceel”, legt Voragen uit. “Het is een raadsel waarom dit juist in Flevoland voorkomt. In deze regio was het wel moeilijk om peen boven te krijgen. Daarvoor is beregend, zowel voor als na het zaaien. Hier is echter niet een lijn in te ontdekken die leidt tot de oorzaak van dit probleem.”

De Groningse peentelers kregen net op tijd regen en kennen het probleem niet, zegt Voragen. Hendrik Eerkens van Agrifirm relativeert: “Ook in Groningen hebben peentelers te maken met een korter gewas. Het is echter niet zo erg als hier in Flevoland. Wat dat betreft staan die telers er dus beter voor nu. Maar de oogst moet eigenlijk nog beginnen.”

Geen verkeerd uitgangspunt voor de peenmarkt, zo voelt de stemming aan op de peendag. Het prijsniveau is normaal voor de tijd van het jaar, zegt Eerkens. Robert Schilder van Bejo Zaden merkt op dat in omringende landen ook minder wordt geoogst dan gebruikelijk. “Het is verstandig om het seizoen op een redelijk prijsniveau te beginnen”, vindt Schilder. “Als we namelijk te hoog beginnen, gaan klanten op zoek naar alternatieven. Als we nu op een normaal niveau veel verkopen, voorkomen we prijsdrukkende hoge voorraden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.