Akkerbouw

Nieuws 204 x bekeken

Ontwikkelingslanden willen handhaving EU-suikerbeleid

Brussel – De ACP- en MOL-landen willen dat Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos het suikerbeleid handhaaft tot 2020.

Ciolos wil het EU-suikerbeleid niet verlengen, waardoor het afloopt in september 2015. De ontwikkelingslanden zijn hiervan de dupe, stelt de ACP Sugar Group. De ACP- en MOL-landen zijn een groep ontwikkelingslanden die zonder invoerheffing jaarlijks een bepaalde hoeveelheid suiker mogen verkopen in de EU.

Het voorstel van Ciolos verstoort het marktevenwicht in de EU, schrijft Patrick Gomes, voorzitter van de suikerwerkgroep van de ACP Sugar Group, in een verklaring. ”En het brengt de suikerindustrie in de ACP- en MOL-landen in gevaar. De quotering heeft de laatste jaren er juist voor gezorgd dat de EU minder last had van de turbulentie op de wereldsuikermarkt. Bovendien betekent het niet verlengen van het beleid dat de EU het Economic Partnership Agreement schendt, dat is gesloten met de ACP- en MOL-landen.”

Zonder quotering in de EU moeten de ACP- en MOL-landen concurreren met de Europese suikerindustrie. Analisten denken dat die landen dat niet aan kunnen.

Ook de Europese suikerindustrie en de organisatie van bietentelers willen het suikerbeleid verlengen. Het Europees Parlement heeft eerder dit jaar een rapport aangenomen dat verlenging tot tenminste 2020 bepleit.

Of registreer je om te kunnen reageren.