Akkerbouw

Nieuws 156 x bekeken

Nog geen maatregelen voor dit suikerseizoen

Brussel – De Europese Commissie heeft nog geen maatregelen getroffen voor de suikermarkt in dit seizoen. Er is vooral discussie over de vraag of de suikerfabrieken moeten betalen voor het omzetten van surplussuiker in quotumsuiker.

De Commissie werkt aan maatregelen om een tekort aan suiker voor de voedingsmarkt te voorkomen, terwijl er een overschot is aan surplussuiker. Daarom wil de Commissie tenders uitschrijven voor het omzetten van surplussuiker in quotumsuiker. Normaal geldt dan een hoge boete. Suikerproducenten die inschrijven op de tender kunnen aangeven welk bedrag ze daar voor over hebben. De discussie draait er om of een boete moet worden geheven.

Daarnaast denkt de Commissie aan het uitschrijven van importtender, waarbij importeurs kunnen aangeven welke importheffing ze willen betalen. Ook overweegt de Commissie om het exportquotum te vergroten naar 1,3 miljoen ton, het maximale dat de EU mag exporteren volgens de WTO-regels.

Of registreer je om te kunnen reageren.