Akkerbouw

Nieuws 223 x bekeken

Nieuwe Franse suikergigant in de maak

Parijs – De Franse suikergigant Cristal Union wil voor bijna 1 miljard euro Groupe Vermandoise overnemen. Door de overname ontstaat de vierde grootste producent van suiker in de EU, na de Duitse bedrijven Südzucker en Nordzucker en eveneens Franse Tereos.

Als de fusie van mededingingsautoriteiten door mag gaan bedraagt de gezamenlijke omzet 1,2 miljard euro.

Cristal Union is een coöperatie van 5.350 boeren die 21 procent van het nationale suikerquotum van Frankrijk invullen. Het bedrijf produceerde met 1500 werknemers in 2010 900.000 ton suiker en 4,5 miljoen hectoliter alcohol. Het bedrijf is bekend van de merken Daddy en Erstein.

Groupe Vermandoise produceert met 570 werknemers jaarlijks 550.000 ton suiker en 600.000 hectoliter alcohol. Het bedrijf is voor het grootste deel eigendom van de familie Delloye. Door de deal krijgt Cristal Union ook controle over Sociéte Sucriere de Pithiviers le Viel (SSPLV). Vermandoise houdt 56 procent van de aandelen SSPLV.

Inclusief SSPLV vertegenwoordigt Groupe Vermandoise een waarde op de beurs van ongeveer 740 miljoen euro, wat betekent dat Cristal Union een ”premie” betaalt van 30 procent. Cristal Union betaalt niet in cash maar via kredieten die worden verschaft door onder meer Crédit Agricole Nord Est en diens moederbedrijf Crédit Agricole France.

Directeur Alain Commissaire van Cristal Union laat in een verklaring weten dat de overname samenhangt met enerzijds de goede vooruitzichten voor de suikersector en anderzijds de verwachte liberalisering van de EU-suikermarkt. Het huidige systeem van minimumprijzen en productiequota loopt af in 2015 en nog deze maand worden van de Europese Commissie voorstellen voor hervorming verwacht.

De overname is de tweede grote suikerdeal in Europa in relatief korte tijd. Tate & Lyle verkocht vorig jaar de Europese suikeractiviteiten aan American Sugar Refining.

Of registreer je om te kunnen reageren.