Akkerbouw

Nieuws 286 x bekeken

Lage eerste aardappelnotering

Heinkenszand – De eerste aardappelnotering van dit seizoen bedraagt 3,25 tot 4,25 euro per 100 kilo voor fritesaardappelen. De eerste notering voor exportaardappelen is door de beurscommissie Goes vastgesteld op 4 tot 5 euro.

Vorig seizoen startte voor de fritesaardappelen met een prijs van 15 tot 18 euro en voor exportaardappelen met 18 tot 20 euro. Fritesaardappelen begonnen seizoen 2009/2010 met € 7 tot € 8,75. Exportaardappelen brachten toen € 7 tot € 8 per honderd kilo op. Eind oktober 2008 startte het seizoen met € 8,50 tot € 9,50 voor fritesaardappelen en € 9 tot € 9,50 euro voor exportaardappelen.

De beurscommissie Goes heeft op twee punten de voorwaarden voor de transacties veranderd, zei Dick Vogelaar, gespreksleider bij de beurscommissie Goes, gisteren op een bijeenkomst in het Zeeuwse Heinkenszand. ”Vanaf dit jaar nemen we alle transacties mee die worden geleverd binnen 28 dagen. Dat was 21 dagen. Hierdoor vallen meer transacties binnen de voorwaarden. Ook nemen we alle transacties mee als de partij minimaal 50 procent aardappelen heeft groter dan 50 millimeter. Voorheen was dat afgebakend van 50 tot 80 procent 50 millimeter opwaarts. Nieuwe aardappelrassen hebben grotere knollen. Dat ondervangen we door de bovengrens weg te laten.”

Vogelaar roept telers op hun transacties te melden bij de beurscommissie. ”Die hebben we nodig voor een betrouwbare notering. Afgemeten aan de hoeveelheid vrije aardappelen wordt maar een fractie van de transacties gemeld aan de beurscommissie.”

De beurscommissie noemt de stemming in de aardappelmarkt flauw. Ook voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie constateert dat het aardappelseizoen matig is begonnen. ”Vorig seizoen vroeg Rusland veel aardappelen. Mogelijk dat de kwaliteit en de bewaarbaarheid het aanbod dit seizoen nog kan drukken.”

De vraag uit Rusland zal veel kleiner zijn, verwacht Van Arendonk. ”Daar komt bij dat Frankrijk als grootste exporteur in de EU 11 procent meer aardappelen heeft geoogst. In de hele EU is 7 procent meer geoogst. De sector mag blij zijn dat Nederland zo’n grote aardappelverwerkende industrie heeft. In principe kan bijna de hele oogst van consumptieaardappelen worden verwerkt door de Nederlandse fabrieken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.