Akkerbouw

Nieuws 312 x bekeken

Graszaadconcern DLF Trifolium verbetert winst

Roskilde – Graszaadconcern DLF Trifolium, moederbedrijf van Innoseeds, heeft in 2010/2011 de omzet en de winst verbeterd. De omzet steeg ten opzichte van het voorafgaande jaar met bijna 7 procent naar 288 miljoen euro, de nettowinst na belasting belandde op iets minder dan 6 miljoen euro tegen 4,2 miljoen in 2009/2010.

Dat heeft het Deense concern vandaag bekendgemaakt op de algemene jaarvergadering. Bestuursvoorzitter Benny Kirkebække Christensen noemt de cijfers absoluut bevredigend, dankzij een minder sterk prijsverval dan in de voorgaande jaren.

De volumeafzet steeg met 8 procent en de voorraden konden worden gereduceerd. Het graszaadareaal in de EU was in 2010 ook kleiner dan in 2009. Dit daalde met 43.000 hectare naar 194.000 hectare, waarvan 57.000 hectare in Denemarken, de Europese marktleider in het graszaadsegment.

De telers van DLF Trifolium verbouwden het gewas op 50.000 hectare. Dat is een aandeel van 80 procent. Bij de Nederlandse dochter Innoseeds omvatte het areaal vorig jaar 6.500 hectare. De omzet steeg bij dit bedrijf met 12 procent.

De verwachtingen voor het lopende jaar 2011/2012 zijn tegen de achtergrond van de algehele economische ontwikkeling en de schuldencrisis wel wat gedempter. ”In deze situatie is het positief dat het verbeterde marktevenwicht voor graszaad al tot aanzienlijke prijsstijgingen heeft geleid voor de oogst van het afgelopen seizoen”, aldus de bestuursvoorzitter, die ook in het lopende jaar verder dalende voorraden voorziet. Dat neemt niet weg dat er in de branche volgens Christensen nog steeds sprake is van overcapaciteit, waardoor de kans op concentratie door fusies en overnames groot blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.