Akkerbouw

Nieuws 291 x bekeken

FAO: graanmarkt blijft krap

Rome – De graanmarkt blijft krap, ondanks dat de productie hoger uitvalt dan vorig jaar. Dat stelt de FAO in de nieuwste Crop Prospects and Food Situation.

De wereldvoedselorganisatie verwacht een graanoogst dit seizoen 2011/2012 van 2.310 miljoen ton. Dat is 68 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De FAO-prognose valt 3 miljoen ton hoger uit dan die van vorige maand. Vooral voor tarwe en rijst verwacht de FAO hogere opbrengsten.

De FAO schat het graanverbruik dit seizoen op 2.302 miljoen ton. Dat is 1,3 procent meer dan in 2010/2011. ”Door de vertraging van het herstel van de wereldeconomie en de toegenomen risico’s van een recessie, is er onzekerheid over de impact op de voedselzekerheid in de wereld. Verslechterende economische omstandigheden kunnen resulteren in een hogere werkloosheid en lagere inkomens.”

De FAO constateert dat de graanprijzen in september sterk zijn gedaald, behalve bij rijst. ”Dat komt door de grote leveringen uit de Zwarte Zee regio. Bovendien daalt de vraag naar graan.”

De wereldwijde voorraad tarwe blijft volgens de FAO dit seizoen stabiel. De voorraad rijst groeit en de maisvoorraad krimpt. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik van graan, de zogenoemde stocks-to-use-ratio, daalt in de wereld naar 21 procent. De FAO vindt dat laag. De organisatie schat dat 32 landen over de hele wereld behoefte hebben aan externe hulp als gevolg van misoogsten, conflicten, natuurrampen en hoge binnenlandse voedselprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.